Translate

dimanche 13 mai 2012

Belgique Antwerpen Lezing en sofagesprek Homoseksualiteit bij allochtonen. Onbespreekbaar?


Lezing en sofagesprek
Homoseksualiteit bij allochtonen. Onbespreekbaar?

Datum : Vrijdag 8 juni om 19u30 
Plaats : Atlasgebouw - zaal Canvas
Adres : Carnotstraat 110 2060 Antwerpen.

Deelname gratis. De plaatsen zijn echter beperkt. Inschrijven via communicatie@merhaba.be


Homoseksualiteit en etnisch-culturele minderheden. Een onmogelijke combinatie?  Brussel, Leuven en Gent werden dit jaar opgeschrikt door incidenten van geweld tegen homo's. Er werd steeds gewezen in de richting van allochtone jongeren. Soms terecht, vaak niet. Men verwijst ook graag naar het taboe rond homoseksualiteit binnen bepaalde minderheidsgroepen. Allochtone holebi's en transgenders ervaren heel wat drempels in hun emancipatie. Het is vaak niet evident om seksuele gevoelens te verzoenen met verwachtingen binnen het gezin of met hun geloof. Langs de andere kant wordt er vanuit traditionele holebi-organisaties vooral de klemtoon gelegd op coming-out.

Merhaba werkt al jaren rond deze materie en ziet dat er de laatste jaren heel wat beweegt, zo ook bij verenigingen van etnisch-culturele minderheden (ECM). In Vlaanderen veroordeelde het Minderhedenforum meermaals met klem geweld omwille van geaardheid en nam ze deel aan anti-geweldacties. Merhaba zelf is sinds enkele jaren zowel lid van de holebikoepel çavaria als een aantal koepels van etnisch-culturele minderheden.  

Het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) heeft de voorbije jaren in eigen kring gesprekken georganiseerd rond het thema homoseksualiteit, ondanks weerstand van de achterban. Mohammed Bencheikh en Habib El Kaddouri vertellen hoe het project rond 'homo emancipatie' is gegroeid, welke weerstanden ze al dan niet hebben overwonnen en wat de perspectieven zijn voor de toekomst.

ECM. Mohammed Chakkar (FMV)
Ursula Jaramillo (Minderhedenforum)
Yilmaz Koçak (CDF)
Suzanne Monkasa (CCAEB)
Moderator Riadh Bahri (VRT)

Psychotherapeute Sultan Balli blikt terug op avond en  gaat na welke implicaties een grotere bespreekbaaheid kan hebben op vlak van relatievorming van allochtone holebi's met hun partner, familie en vrienden.


Aucun commentaire: